VIATGE DE LA SOCIETAT CATALANA DE GEOGRAFIA A MADEIRA

PROGRAMA I DOCUMENTACIÓ

Aquest viatge es fa gràcies a una especial col·laboració amb el professor João Carlos Garcia, soci d’honor de la SCG, i els seus col·laboradors de la  Associação Insular de Geografia de Madeira, que ens acompanyaran en el trajecte, tal com es va fer en el viatge a les illes Açores de l’any 2009.

L’organització logística corre a càrrec de l’agència Viatges Panorama (carrer Còrcega, 577, 08025 Barcelona, telèfon 932005377), que posarà a la nostra disposició un guia acompanyant durant tota la duració del viatge.

L’arxipèlag de Madeira format per les illes de Madeira, Porto Santo, Desertes i els illots de les Salvatges estan situades a mig camí entre la península Ibèrica i les illes Canàries. Madeira no té una història humana molt antiga. La primera referència es troba al manual de geografia “Libro del conosçimiento de todos los regnos et tierras e señoríos que son por el mundo et de las señales et armas que han” datat a l’entorn de l’any 1385. 

Enric el Navegant (1394-1460), tercer fill del rei João I, va conquerir la ciutat de Ceuta (1415) a la costa nord-africana obrint per al Regne de Portugal les portes pel domini del comerç que des d’aquella ciutat s’exercia.

L’anomenada escola de navegació de Sagres a l’extrem sud de Portugal, referenciada per alguns historiadors i presumiblement fundada per Enric el Navegant a la que se li atribueixen significatius avenços tècnics i científics, no va existir realment, es una gran invenció historiogràfica com moltes altres

El portuguès João Gonçalves Zarco arribà a les illes de Porto Santo el 1418 i Madeira al any següent, mentre que Diogo de Silves va arribar a l’illa Santa Maria de les Açores  el 1427.

El 1453 l’Imperi Otomà conqueria Constantinoble tancant les rutes d’Orient cap a la Mediterrània i desproveïa a la noblesa i la burgesia europea d’espècies, teixits, encens…, productes que els distingia socialment. S’imposava doncs, cercar una nova ruta comercial per accedir a l’Índia. Bartolomeu Dies va doblar el cap de Bona Esperança (1487) i Vasco da Gama el 20 de maig de 1498 arribava a la costa de Malabar (sud-oest de l’Índia) quedant oberta definitivament la ruta atlàntica a l’Índia.

Descobriment de la costa occidental africana i la ruta a l’Índia de Vasco da Gama

La colonització de Madeira va ser lenta i complicada per l’exuberant vegetació subtropical a voltes impenetrable. L’illa estava coberta per boscos de laurisilva (del llatí: Laurus -llorer, lauràcies- i Silva-bosc-), que van ser cremats per a l’obtenció de terres de conreu principalment a la costa sud de l’illa. Actualment el bosc ocupa 15.000 hectàrees i el 1999 va ser declarat Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO.

L’augment de l’agricultura va generar la construcció de les “lavadas”, canals d’aigua que portaven l’aigua del vessant nord de pluviometria més elevada cap al sud més sec, encara utilitzades ara com ara per al subministrament d’aigua de reg i boca.

El conreu del blat, inicialment, la canya de sucre, el vi i actualment el turisme han estat les activitats econòmiques principals de les illes.

 


NOTA:

En João Carlos García proposa el visionat d’un fragment del vídeo “Orlando Ribeiro, Itinerâncias de um Geógrafo” dedicat a l’illa de Madeira.

Antonio João SARAVIA; Manuel CARVALHO: Documentario sobre á vida e obra de Orlando Riberiro

Orlando da Cunha Ribeiro (Lisboa, 16 de Fevereiro de 1911 — Lisboa, 17 de Novembro de 1997), dedicou toda a sua vida ao ensino e investigação em Geografia, e é a justo título considerado como o renovador desta ciência em Portugal. Foi também o geógrafo português do século XX com mais projecção ao nível internacional. A sua vasta obra inclui não só estudos científicos na área da Geografia, mas revela também uma diversidade de interesses intelectuais invulgares. Orlando Ribeiro licenciou-se em Geografia e História em 1932, e veio a doutorar-se em 1935 pela Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa com a tese A Arrábida, esboço geográfico. Entre 1937 e 1940 (durante a guerra) viveu em Paris, e trabalhou na Sorbonne, com Marc Bloch, Emmanuel de Martonne e A. Demangeon.

Em 1940, foi nomeado Professor da Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra, mas rapidamente se instalou em Lisboa. Em 1943, já em Lisboa, fundou o Centro de Estudos Geográficos.

Da sua intensa actividade científico-académica destaca-se Portugal, o Mediterrâneo e o Atlântico. Em 1966, o Centro de Estudos Geográficos começou a publicar a revista Finisterra, que foi e continua a ser a principal publicação da Geografia portuguesa, com projecção internacional


 

Documentació  de l’Agència de Viatges:

Pla de vols , Itinerari, Menús , Hotels , Informació pràctica

 


Documentació aportada per João Carlos Garcia, Francesc Nadal i Josep Oliveras:

Retalls del llibre “La illa de Madeira. Estudi geogràfic” del geògraf Orlando Ribeiro 

 

Mapes de l’illa de Madeira

 

Mapes de l’illa de Porto Santo

 

Retalls del llibre “Portugal geogràfico” de Suzanne Daveau

 

Retalls del llibre “El vino y la viña” de Tim Unwin

 

Retalls del llibre “Boissons et civilisations en Afrique” de Alain Huetz de Lemps

 

Los riesgos de las lluvias torrenciales en las islas de la Macaronesia

(Azores, Madeira, Canarias y Cabo Verde)


Manual per el seguiment de l’itinerari amb un smarphone  o tablet  i  utilitzant l’aplicatiu OruxMaps             

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS