Núvol amic
Nova actualització del Geoportal de Cartografia de l’AMB que inclou un nou producte ”Cartografia Marina” :
REFERENCIAL TOPOGRÀFIC TERRITORIAL DE CATALUNYA
Cartografia de l’
MAPA D’EQUIPAMENTS I SENDERS DEL PARC NATURAL DEL CADÍ MOIXERÓ
App per identificar qualsevol espècie arbòria de la península ibèrica i les Illes Balears
Paisatges Geològics
Recull fotogràfic de 50 indrets de la geografia catalana
Geoparcs a Catalunya
Un Geoparc és un territori que implementa un model de desenvolupament promogut per la UNESCO, basat en la gestió d’un patrimoni geològic, paleontològic i miner de rellevància internacional, per a la dinamització econòmica i cultural del territori en benefici de la comunitat local. No és una figura legal de protecció ni restringeix les activitats econòmiques.
La xarxa de Geoparcs europeus té 69 geoparcs en 23 països, dels quals 11 són a Espanya i, d’aquests, 1 a Catalunya, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.
La Conca de Tremp-Montsec és en tràmit d’acceptació per la UNESCO per integrar-se a la xarxa; és constituït com una associació de 19 municipis de 4 comarques (Alt Urgell, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà).
L’ICGC, després de la publicació el 2016 del Mapa del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec 1:100 000, el desembre de 2017 ha publicat el corresponent del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central 1:50 000.
Amb la finalitat de reflectir la integració del patrimoni geològic amb la resta de valors naturals i culturals del territori Geoparc, aquests mapes integren la informació geològica i la turística en un únic document imprès.
ICGC: Model 3D del mapa del pla de Barcelona aixecat per l’exèrcit francès entre 1823 i 1827
DIRECTORI DE BLOGS i WEBS D’INTERÈS
Blog de Josefina Gómez Mendoza
La trama urbana (Albert Arias, Alfons Recio, Marc Martí Costa, Miquel Pybus, Pere Suau)
Creixement demogràfic
Nova eina per visualitzar i analitzar la distribució de la població a Catalunya
Beta portal ICGC: Població de Catalunya. Visualització i anàlisi
World Population Density Interactive Map
Un nou mapa més precís de la vida humana a la Terra. European Space Agency
Projeccions cartogràfiques i coordenades
Coordenades (geogràfiques i UTM) de qualsevol lloc del món utilitzant Google Maps
Aplicació Chrome app store
Les limitacions de la projecció MERCATOR: En aquesta aplicació es pot comparar la verdadera superfície dels països (via Geografía Infinita)
Per què tots els mapes del món estan equivocats
Mapes antics
Col·lecció de mapes antics Martí Gelabertó de la UAB presentada com un storymap
Mostra del fons del Centre Excursionista de Catalunya, disponible a la Cartoteca Digital de l’ICGC
Clima, canvi climàtic i altres qüestions relacionades
276 conflictes ambientals als Països Catalans, punt per punt
Via DIRECTA
Mapa interactiu de les zones inundables per augment de la temperatura entre 0 i 4 graus
MeteoMuntanya: Predicció del temps a la muntanya
Vídeo de la NASA sobre la distribució del CO2 a l’atmosfera a l’any 2006
Visualització en temps real de la petjada del gasos d’efecte hivernacle i CO2 per la generació elèctrica. Potencialitat d’energia eòlica i solar per països.
Erupcions, terratrèmols i emissions
Via Geografía Infinita
Variació de la massa de gel a la regió àrtica (NASA)
Simposi Migracions Climàtiques
Explorador interactiu de les masses d’aigua i la seva distribució temporal els darrers 32 anys
Mapa global d’usos del sól a partir de les dades OSM
Aplicacions per emmagatzemar, visualitzar i compartir rutes GPS
i repositori de mapes en diferents formats
Centre de descàrregues del Ministeri de Foment
Vissir ICGC
Aquesta és una aplicació per mòbils que us permet moure-us pel territori, prendre punts i gravar rutes amb el GPS encara que no tingueu cobertura de dades al vostre mòbil.
Instituts geogràfics
Aplicacions i serveis WEB (Tots en fase beta) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Blocs relacionats amb la geografia
Vídeos de l’ICGC
Societats i Institucions
Des del Servei Cientificotècnic de Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida posem a l’abast de tots els usuaris un seguit de mapes, de diferents tipologies i variables. En cas que es vulguin utilitzar per acompanyar algun treball, preguem que se citin correctament.
Vista amb alta resolució dels desert d’Atacama
El satèl·lit Sentinel-3A va captar aquesta imatge d’una tempesta de pols que bufa cap a l’est a través del Mar Roig el 25 de juliol de 2016. Altres característiques visibles inclouen el riu Nil, al costat superior esquerra de la imatge, i les sorres de color taronja del desert d’Aràbia a la part superior dret. #Sentinel3 #earthobservation
El Sentinel-2A, posat en òrbita el 23 de juny de 2015, és el primer dels dos satèl·lits idèntics que han d’acabar proporcionant adquisicions en el domini de l’òptic sobre qualsevol part de la Terra amb una periodicitat de 5 dies. Disposa d’un sensor, el MSI, que genera imatges multiespectrals en el visible, l’infraroig proper i l’infraroig d’ona curta. El satèl·lit s’integra dins l’ambiciós programa europeu COPERNICUS d’observació de la Terra, que representa la contribució d’Europa a un sistema global de monitoratge del planeta i les seves afectacions i canvis des de l’espai com a bé públic a la societat.
L’ICGC ha desplegat un servei per a facilitar la utilització de les imatges recollides pel satèl·lit Sentinel-2A. Es generarà una cobertura mensual (sempre que la meteorologia ho permeti i es disposi d’imatges captades pel satèl·lit per fer-ho) i es distribuirà en dos productes de 3 bandes (RGB i infraroig color-IRC) que seran ortoimatges resultants del mosaic d’imatges de les dues òrbites que recobreixen Catalunya, amb una Mida del Píxel al Terra (MPT) de 10 metres.
L’ICGC facilita la utilització de les ortoimatges generades mitjançant un WMS doble: d’una banda, dues capes (una RGB i una altra IRC) amb el paràmetre TIME habilitat i, d’altra banda, tantes capes RGB i IRC com ortoimatges de mesos diferents s’hagin generat.
També s’ha implementat un comparador d’ortoimatges Sentinel-2 de Catalunya, que possibilita la visualització de diferents ortoimatges mostrades en diverses subfinestres (inicialment quatre), aplicant a totes elles, de forma sincronitzada, la mateixa zona seleccionada per l’usuari (el mateix zoom i scroll). Inicialment es mostren vistes globals de Catalunya dels dos productes generats (RGB i IRC) per a dos mosaics temporals complets, corresponents als mesos de desembre de 2015, i març i abril de 2016.
En el marc de facilitar la utilització de les imatges Sentinel-2, des del web de l’ICGC també es poden descarregar totes aquestes ortoimatges, tant a 8 bits com a 16 bits.
Com descarregar imatges Landsat de forma gratuïta.:
Història de les civilitzacions
Las calzadas romanas en un mapa de metro
via Geografía Infinita
Conflictes al món en temps real
Atles digital de les civilitzacions romana i medieval amb serveis WMS i dades CCBY
Nota: obrir la pàgina amb Firefox
Atles digital de l’imperi romà amb informació reusable via API geoJSON
Notes:
Reusable: “La reutilització de codi es refereix al comportament i a les tècniques que garanteixen que una part o la totalitat d’un programa informàtic existent es pugui emprar en la construcció d’un altre programa. D’aquesta manera s’aprofita el treball anterior, s’economitza temps, i es redueix la redundància “
GeoJSON És un format estàndard obert dissenyat per representar elements geogràfics senzills, juntament amb els seus atributs no espacials, basat en JavaScript Object Notation. El format és àmpliament utilitzat en aplicacions de cartografia en entorns web en permetre l’intercanvi de dades de manera ràpida, lleugera i senzilla.
Pàgina molt interessant
(Exemple: Leptis Magna, àmbit de la ciutat i fotografies entre altres possibilitats)
Els Ibers
Boscos
Relació d’arbres monumentals de Catalunya
“Un bosc és molt més del que veuen”, diu l’ecologista Suzanne Simard. Els seus 30 anys d’investigació en els boscos canadencs la van portar a un descobriment increïble: Els arbres parlen i es comuniquen a través d’enormes distàncies.
La principal finalitat de l’MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió de millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació que li és pròpia a l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació (CBUC) del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:
- Impulsar la digitalització del patrimoni català
- Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d’accés difícil i/o restringit
- Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d’aquest patrimoni
- Facilitar els instruments per a la seva preservació
La finalitat de l’IEMed és fomentar de les actuacions i els projectes que contribueixin al coneixement mutu, els intercanvis i la cooperació entre els diferents països, societats i cultures mediterrànies, així com promoure la progressiva construcció a la Mediterrània d’un espai de pau i estabilitat, de prosperitat compartida i de diàleg entre cultures i civilitzacions.
Crear mapes personalitzats utilitzant internet
Associació de Micropobles de Catalunya (AMC)
L’AMC és el punt de trobada per als municipis menors de 500 habitants de Catalunya