Núvol amic


Nova actualització del Geoportal de Cartografia de l’AMB   que inclou un nou producte ”Cartografia Marina” :

Accés al geoportal AMB

Accés al geoportal AMB

 


REFERENCIAL TOPOGRÀFIC TERRITORIAL DE CATALUNYA

Accés


                                                                  Cartografia de l’ 

Accés a la cartografia de l’AMB

 

Jornades de mapes intel·ligents CEsri2019


 

Relleu i ombres


MAPA D’EQUIPAMENTS I SENDERS DEL PARC NATURAL DEL CADÍ MOIXERÓ


App per identificar qualsevol espècie arbòria de la península ibèrica i les Illes Balears Paisatges Geològics 

Recull fotogràfic de 50 indrets de la geografia catalana

Anticlinal de Sant Corneli a Abella de la Conca

 Geoparcs a Catalunya

Un Geoparc és un territori que implementa un model de desenvolupament promogut per la UNESCO, basat en la gestió d’un patrimoni geològic, paleontològic i miner de rellevància internacional, per a la dinamització econòmica i cultural del territori en benefici de la comunitat local. No és una figura legal de protecció ni restringeix les activitats econòmiques.

La xarxa de Geoparcs europeus té 69 geoparcs en 23 països, dels quals 11 són a Espanya i, d’aquests, 1 a Catalunya, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.

La Conca de Tremp-Montsec és en tràmit d’acceptació per la UNESCO per integrar-se a la xarxa; és constituït com una associació de 19 municipis de 4 comarques (Alt Urgell, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà).

L’ICGC, després de la publicació el 2016 del Mapa del Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec 1:100 000, el desembre de 2017 ha publicat el corresponent del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central 1:50 000.

Amb la finalitat de reflectir la integració del patrimoni geològic amb la resta de valors naturals i culturals del territori Geoparc, aquests mapes integren la informació geològica i la turística en un únic document imprès.

Descarrega GeoPDF (17 MB)

Descarrega GeoPDF (9,6 MB)

Més informació

 ICGC: Model 3D del mapa del pla de Barcelona aixecat per l’exèrcit francès entre 1823 i 1827


DIRECTORI DE BLOGS i WEBS D’INTERÈS

Blog Oriol Nel·lo

Blog de Josefina Gómez Mendoza

Blog de José Antinio Donaire

Lo bloc del Sergi Saladié

La trama urbana (Albert Arias, Alfons Recio, Marc Martí Costa, Miquel Pybus, Pere Suau)Creixement demogràfic

 

Nova eina per visualitzar i analitzar la distribució de la població a Catalunya

Beta portal ICGC: Població de Catalunya. Visualització i anàlisi

 


captura

Comentaris via magnet


World Population Density Interactive Map


Un nou mapa més precís de la vida humana a la Terra. European Space Agency


 Projeccions cartogràfiques i coordenades


Coordenades (geogràfiques  i UTM) de qualsevol lloc del món  utilitzant  Google Maps

Aplicació Chrome app store


captura

Les limitacions de la projecció MERCATOR: En aquesta aplicació es pot comparar la verdadera superfície dels països (via Geografía Infinita)


captura

Per què tots els mapes del món estan equivocats

 Mapes antics 


captura

Col·lecció de mapes antics Martí Gelabertó de la UAB presentada com un storymap


Mostra del fons del Centre Excursionista de Catalunya, disponible a la Cartoteca Digital de l’ICGC

 Clima, canvi climàtic i altres qüestions relacionades


276 conflictes ambientals als Països Catalans, punt per punt

Via DIRECTA


 

 

Global Climate Monitor és un sistema per a la visualització i descàrrega de dades climàtiques a escala global basat íntegrament en aplicacions de codi obert


Clima

Mapes animats de vent, pluja i temperatura a escala mundials, pronòstic detallat per la seva posició amb  les dades dels millors models de previsió del temps, com GFS, ICON, y GEM.


Mapa interactiu de les zones inundables per augment de la temperatura entre 0 i 4 graus


MeteoMuntanya: Predicció del temps a la muntanya

captura


captura

Mapes animats de vent combinat amb temperatura, humitat relativa, precipitació acumulada, núvols, etc. segons GFS / NCEP / US National Weather Service 


Captura

Vídeo de la NASA sobre la distribució del CO2 a l’atmosfera a l’any 2006

captura

Dijous, 17 de novembre de 2016

 


Visualització en temps real de la petjada del gasos d’efecte hivernacle i CO2 per la generació  elèctrica. Potencialitat d’energia eòlica i solar per països. 

 


Erupcions, terratrèmols i emissions

captura

Via Geografía Infinita


captura

Variació de la massa de gel a la regió àrtica (NASA)

captura

Earth NASA


Simposi Migracions Climàtiques

 


Explorador interactiu de les masses d’aigua i la seva distribució temporal els darrers 32 anys


Mapa global d’usos del sól a partir de les dades OSM

captura

 

 Aplicacions per emmagatzemar, visualitzar i compartir rutes GPS

 i repositori de mapes en diferents formats


 

Centre de descàrregues del Ministeri de Foment


Vissir ICGC


captura

RikiTraki és una aplicació web disponible per emmagatzemar, visualitzar i compartir rutes GPS, fotos i descripcions relacionades. Els usuaris tenen l’opció de visualitzar la pista del GPS en una vista en 3D del terreny.

captura


Wikiloc

 Wikiloc és un lloc per descobrir i compartir rutes a l’aire lliure a peu, en bici i de moltes altres activitats


Catalunya OffLine

captura

Aquesta és una aplicació per mòbils que us permet moure-us pel territori, prendre punts i gravar rutes amb el GPS encara que no tingueu cobertura de dades al vostre mòbil.
Instituts geogràfics


Geoportail

El Geoportail és un portal web públic que permet l’accés als serveis de recerca i visualització de dades geogràfiques o geolocalitzades. El seu objectiu és, en particular, la publicació de les dades geogràfiques de referència de tot el territori francès


beta portal

Aplicacions i serveis WEB (Tots en fase beta) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

 Blocs relacionats amb la geografia


mundocarto

Aquest Bloc està orientat a un apassionant tema o disciplina, com ho és la Geomàtica, terme nascut a mitjans dels 80 al Canadà. La Geomàtica pot ser entesa com la disciplina que integra les ciències que estudien les formes, representació i posicionament com la cartografia, geodèsia, amb els avenços en la informàtica.


Mapping

MappingGIS neix amb la finalitat de difondre les Tecnologies de la Informació Geogràfica, el que es materialitza en els articles publicats al nostre complet bloc. En aquesta mateixa línia de difusió desenvolupem l’activitat de formació.

 Vídeos de l’ICGC


Gaia

GAIA · La Gran Mare és un documental de 48′ sobre l’origen, l’evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics i el paper de la vida i dels humans. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs com museus i paisatges rellevants. També s’hi exposen les amenaces a la sostenibilitat del planeta.


la mesura

Aquest vídeo fa un repàs per la història de la mesura de la Terra: des de les primeres representacions de l’Antiguitat, quan el món era profundament misteriós, fins a l’actualitat, moment en què la cartografia ha quedat incorporada a la vida quotidiana

 Societats i Institucions 


captura

Des del Servei Cientificotècnic de Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica de la Universitat de Lleida posem a l’abast de tots els usuaris un seguit de mapes, de diferents tipologies i variables. En cas que es vulguin utilitzar per acompanyar algun treball, preguem que se citin correctament.


 

ESA

L’Agència Espacial Europea (ESA) és la porta d’Europa a l’espai. La seva missió és donar forma al desenvolupament de la capacitat espacial europea i garantir que la inversió en activitats espacials segueixi donant beneficis als ciutadans d’Europa i del món. ESA és una organització internacional amb 22 estats membres. Mitjançant la coordinació dels recursos financers i intel·lectuals dels seus membres, es pot dur a terme programes i activitats molt més enllà de l’abast de qualsevol país europeu. 

Captura

Vista amb alta resolució dels desert d’Atacama

Mar Roig

El satèl·lit Sentinel-3A va captar aquesta imatge d’una tempesta de pols que bufa cap a l’est a través del Mar Roig el 25 de juliol de 2016. Altres característiques visibles inclouen el riu Nil, al costat superior esquerra de la imatge, i les sorres de color taronja del desert d’Aràbia a la part superior dret. #Sentinel3 #earthobservation

Captura

El Sentinel-2A, posat en òrbita el 23 de juny de 2015, és el primer dels dos satèl·lits idèntics que han d’acabar proporcionant adquisicions en el domini de l’òptic sobre qualsevol part de la Terra amb una periodicitat de 5 dies. Disposa d’un sensor, el MSI, que genera imatges multiespectrals en el visible, l’infraroig proper i l’infraroig d’ona curta. El satèl·lit s’integra dins l’ambiciós programa europeu COPERNICUS d’observació de la Terra, que representa la contribució d’Europa a un sistema global de monitoratge del planeta i les seves afectacions i canvis des de l’espai com a bé públic a la societat.

L’ICGC ha desplegat un servei per a facilitar la utilització de les imatges recollides pel satèl·lit Sentinel-2A. Es generarà una cobertura mensual (sempre que la meteorologia ho permeti i es disposi d’imatges captades pel satèl·lit per fer-ho) i es distribuirà en dos productes de 3 bandes (RGB i infraroig color-IRC) que seran ortoimatges resultants del mosaic d’imatges de les dues òrbites que recobreixen Catalunya, amb una Mida del Píxel al Terra (MPT) de 10 metres.

L’ICGC facilita la utilització de les ortoimatges generades mitjançant un WMS doble: d’una banda, dues capes (una RGB i una altra IRC) amb el paràmetre TIME habilitat i, d’altra banda, tantes capes RGB i IRC com ortoimatges de mesos diferents s’hagin generat.

També s’ha implementat un comparador d’ortoimatges Sentinel-2 de Catalunya, que possibilita la visualització de diferents ortoimatges mostrades en diverses subfinestres (inicialment quatre), aplicant a totes elles, de forma sincronitzada, la mateixa zona seleccionada per l’usuari (el mateix zoom i scroll). Inicialment es mostren vistes globals de Catalunya dels dos productes generats (RGB i IRC) per a dos mosaics temporals complets, corresponents als mesos de desembre de 2015, i març i abril de 2016.

En el marc de facilitar la utilització de les imatges Sentinel-2, des del web de l’ICGC també es poden descarregar totes aquestes ortoimatges, tant a 8 bits com a 16 bits.


Com descarregar imatges Landsat de forma gratuïta.:  

 Història de les civilitzacions


Las calzadas romanas en un mapa de metro

via Geografía Infinita

 


Conflictes al món en temps real


Atles digital de les civilitzacions romana i medieval amb serveis WMS i dades CCBY

Captura

Nota: obrir la pàgina amb  Firefox   Captura

Atles digital de l’imperi romà amb informació reusable via API geoJSON

Captura

Notes: 
Reusable: “La reutilització de codi es refereix al comportament i a les tècniques que garanteixen que una part o la totalitat d’un programa informàtic existent es pugui emprar en la construcció d’un altre programa. D’aquesta manera s’aprofita el treball anterior, s’economitza temps, i es redueix la redundància “
GeoJSON És un format estàndard obert dissenyat per representar elements geogràfics senzills, juntament amb els seus atributs no espacials, basat en JavaScript Object Notation. El format és àmpliament utilitzat en aplicacions de cartografia en entorns web en permetre l’intercanvi de dades de manera ràpida, lleugera i senzilla.

Pàgina molt interessant

(Exemple: Leptis Magna, àmbit de la ciutat i fotografies entre altres possibilitats)

CapturaCaptura1

 

 


Els Ibers

Captura 

oBSERVATORI

L’Observatori del Paisatge de Catalunya és un ens d’assessorament de l’administració catalana i de conscienciació de la societat en general en matèria de paisatge. La seva creació respon a la necessitat d’estudiar el paisatge, elaborar propostes i impulsar mesures de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya en el marc d’un desenvolupament sostenible.Boscos


Dipu sostenible

Boscos


Relació d’arbres monumentals de Catalunya

 


Captura

 

“Un bosc és molt més del que veuen”, diu l’ecologista Suzanne Simard. Els seus 30 anys d’investigació en els boscos canadencs la van portar a un descobriment increïble: Els arbres parlen i es comuniquen a través d’enormes distàncies.memoria

La principal finalitat de l’MDC és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental català i per tant, dóna suport a la missió de millorar els serveis bibliotecaris a través de la cooperació que li és pròpia a l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació (CBUC) del CSUC. Aquesta finalitat es concreta en els següents objectius:

  • Impulsar la digitalització del patrimoni català
  • Fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos per la seva raresa i/o condició física, són d’accés difícil i/o restringit
  • Ser la interfície que permeti la consulta conjunta d’aquest patrimoni
  • Facilitar els instruments per a la seva preservació

edmed

La finalitat de l’IEMed és fomentar de les actuacions i els projectes que contribueixin al coneixement mutu, els intercanvis i la cooperació entre els diferents països, societats i cultures mediterrànies, així com promoure la progressiva construcció a la Mediterrània d’un espai de pau i estabilitat, de prosperitat compartida i de diàleg entre cultures i civilitzacions.


Crear mapes personalitzats utilitzant internet 

captura

 Associació de  Micropobles de Catalunya (AMC)

L’AMC és el punt de trobada per als municipis menors de 500 habitants de Catalunya

 ARXIUS