Els Vilars, una fortalesa ilergeta d’ara fa 2700 anys
Divendres 9 de juny, les Garrigues, Arbeca, els Vilars, sota un sol que crema la pell i ens fa aclucar els ulls, l’Emili Junyent (1) impertèrrit ens explica de manera entenedora l’evolució dels habitants de la fortalesa al llarg de més de 15 generacions entre el 750 i el 325 a. de la n. e.
Escoltant les explicacions de l’Emili Junyent.
La fortalesa va se construïda sobre el barranc de l’Aixaragall que tributa al riu Corb, l’entorn inicial del poblat es caracteritzava per espais ocupats per boscos de roures i alzines, acompanyats de llentiscle, pi blanc i arboç i clapes de vegetació arbustiva dominada per màquies, garrigues i brolles. L’explotació agrícola i ramadera, la recol·lecció de fusta per cobrir les necessitats de la construcció i la de llenya va afavorir l’extensió dels pins i les formacions arbustives. (2)
Les prospeccions arqueològiques han permès identificar cinc fases de l’evolució de l’assentament:
Vilars 0: 750-650 a. de la n. e.
Vilars I: 650-550 a. de la n. e.
Vilars II: 550-425 a. de la n. e.
Vilars III: 425-350 a. de la n. e.
Vilars IV: 350-325 a. de la n. e.
El poblat fou abandonat a mitjan del segle IV de la n.e. sense que se sàpiga de cert el que va originar aquesta desocupació.
Foto: Monuments de Catalunya, ara.cat
La fortalesa amb muralles de 4 m. d’alçada i 5 d’amplada envoltada de talussos amb pedres clavades que dificultaven els moviments dels atacants i amb un fossar perimetral de 13 m d’amplada i 4 m. de fondària era inexpugnable per l’època.
Cisterna – pou, cases places i carrers
Fossar, camp frisi i muralles
Més informació:
Catàlegs de paisatge: Garrigues Baixes i vall del Corb.
Internet
Publicacions:
Entrevista a Emili Junyent
Deixa un comentari