Sortida d’estudi al Baix Ter i exposició cartogràfica de la Fundació Mascort 20 d’octubre 2018
El periple:
Un matí mig ennuvolat però la predicció meteorològica anunciava que finalment el sol, encara que una mica enteranyinat, guanyaria.
A Gualta, en David Pavón professor de l’UdG, ens guià al cap damunt del Puig de la Font Pasquala, senyal geodèsica de 92 msnm. situada el bell mig de la plana al·luvial del baix Ter.
La panoràmica és amplia, al nord el característic massís calcari del Montgrí amb el seu inconfusible castell, més a l’est el promontori de Rocamaura es precipita cap el freu que separa el continent de les illes Medes. Just al davant nostre un reflex senyala la desembocadura del riu Ter, la línia de costa es perllonga cap les platges de Fonollera i Pals fins arribar a les muntanyes de Begur.
En David ens fa una extensa presentació de la història, morfologia, aprofitaments hídrics i usos del sol de la fèrtil plana.
Més tard ens dirigim cap a la Pletera espai rural format per un conjunt de llacunes i prats inundables entre la platja de l’Estartit i la gola del Ter, on Xavier Quintana director de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis , ens fa una àmplia presentació del projecte fet realitat de la desurbanizació y restauració de la maresma de la Pletera.
Per la tarda vam visitar l’exposició cartogràfica de la col·lecció Mascort: Escenes de la història allotjada a la casa Galibern d’estil colonial, el guiat va anar a càrrec de la comissària de l’exposició Inés Pedrosa
Les ubicacions:
Mirador del Puig de la Font Pasquala:
Projecte Life Pletera: Desurbanització i recuperació de la funcionalitat ecològica als sistemes costaners de la Pletera (2014-2018):
Informació sobre el projecte Life Pletera:
El paisatge:
Fundació Mascort:
La casa Galibern seu de la Fundació Mascort:
L’exposició cartogràfica
Deixa un comentari