Crisi de govern a Romania arran del decret que despenalitza la corrupció 2017-02-02

Un ministre dimiteix per raons de consciència i el president del país demana que es retiri la mesura. Les protestes contra el govern són les més importants des de la caiguda del dictador Ceaușescu

Creix la pressió al govern de Romania pel decret que despenalitza casos de corrupció. A les protestes multitudinàries als carrers de Bucarest i altres ciutats -les més importants des de la caiguda del règim comunista de Nicolae Ceausescu el 1989- i el rebuig de Brussel·les, s’hi suma la dimissió d’un ministre contrari a la mesura aprovada. La crisi de govern tot just ha començat.

Entre 150.000 i 200.000 persones es van manifestar ahir a la nit. Les mobilitzacions van acabar amb aldarulls i enfrontaments amb la policia. Els antiavalots van respondre al llançament d’objectes amb gasos lacrimògens i dotzenes de detencions. Les manifestacions són conseqüència del decret d’urgència aprovat dimarts a la nit pel govern socialdemòcrata, amb què es despenalitzarà la corrupció i l’abús de poder quan no se superin els 44.000 euros. L’executiu també pretén amnistiar més de 2.500 condemnats per delictes menors. Asseguren que el decret ajudarà a reduir la massificació a les presons, però tot sembla fet a mida per beneficiar el líder del partit governant i altres càrrecs de la formació, jutjats per corrupció.

El nou primer ministre, Sorin Grindeanu, que tot just fa un mes que és al càrrec, rep la pressió del carrer, però també a nivell intern i extern, per posar fre a la mesura. Algunes veus al partit donen suport als manifestants.

I el president romanès, el liberal-conservador Klaus Iohannis, ha anunciat que portarà el decret al Constitucional i ha reclamat al govern que el revoqui de forma immediata. També avui, el ministre de Comerç, Florin Jianu, ha anunciat la dimissió per motius de consciència i ètica. Jianu es pregunta: “Com puc mirar al meu fill als ulls si em quedo a l’executiu?”

Des de Brussel·les, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha alertat aquest matí del retrocés que viuria el país en la lluita contra la corrupció: “És preocupant el que hem vist als últims dos dies. El decret d’emergència i la legislació sobre la corrupció no es poden interpretar de cap altra manera que com un pas enrere en els progressos que s’han fet en l’última dècada.”

Si els jutges no ho aturen, la polèmica reforma que “tolera” determinats casos de corrupció entrarà en vigor d’aquí poc més d’una setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS