Els Vilars, una fortalesa ilergeta d’ara fa 2700 anys

Divendres 9 de juny, les Garrigues, Arbeca, els Vilars, sota un sol que crema la pell i ens fa aclucar els ulls, l’Emili Junyent (1) impertèrrit ens explica de manera entenedora l’evolució dels habitants de la fortalesa al llarg de més de 15 generacions entre el 750 i el 325 a. de la n. e.

 

Escoltant les explicacions de l’Emili Junyent.

La fortalesa va se construïda sobre el barranc de l’Aixaragall que tributa al riu Corb, l’entorn inicial del poblat es caracteritzava per espais ocupats per boscos de roures i alzines, acompanyats de llentiscle, pi blanc i arboç i clapes de vegetació arbustiva dominada per màquies, garrigues i brolles. L’explotació agrícola i ramadera, la recol·lecció de fusta per cobrir les necessitats de la construcció i la de llenya va afavorir l’extensió dels pins i les formacions arbustives. (2)

Les prospeccions arqueològiques han permès identificar cinc fases de l’evolució de l’assentament:

Vilars 0: 750-650 a. de la n. e.

Vilars I: 650-550 a. de la n. e.

Vilars II: 550-425 a. de la n. e.

Vilars III: 425-350 a. de la n. e.

Vilars IV: 350-325 a. de la n. e.

 

El poblat fou abandonat a mitjan del segle IV de la n.e. sense que  se sàpiga de cert el que va originar aquesta desocupació.

Foto: Monuments de Catalunya, ara.cat

La fortalesa amb muralles de 4 m. d’alçada i 5 d’amplada envoltada de talussos amb pedres clavades que dificultaven els moviments dels atacants i amb un fossar perimetral de 13 m d’amplada i 4 m. de fondària era inexpugnable per l’època.

Cisterna – pou, cases places i carrers

 

Fossar, camp frisi i muralles

 

Més informació:

Catàlegs de paisatge: Garrigues Baixes i vall del Corb.

Internet

 

 

Publicacions:

 

Entrevista a Emili Junyent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS