Desert d’Atacama des del Sentinel-2A

Captura

Sentinel-2A ens porta aquest cop a un excepcional paisatge a l’est del Desert d’Atacama, a Amèrica del Sud. La regió mostrada en la imatge se situa a uns 200 km a l’est de la ciutat xilena d’Antofagasta, a la costa del Pacífic (que no apareix a la fotografia), i la seva vegetació és pràcticament inexistent.

A la part superior de la imatge podem apreciar part del major dipòsit salí de Xile, el Salar d’Atacama. Amb una elevació mitjana de 2.300 metres per sobre del nivell del mar, el salar està format per les aigües de pluja que baixen dels Andes i que, en no tenir sortida al mar, s’evaporen deixant dipòsits de sal.

A més, es tracta de la major font de liti i la més pura del planeta, concentrant al voltant del 30% de les reserves existents i subministrant gairebé el 30% del carbonat de liti disponible a nivell mundial.

Els brillants rectangles i quadrats de color turquesa visibles a la part superior de la imatge són pous d’evaporació. Les salmorres situades sota l’escorça salina es bomben fins dues àrees diferenciades. En una d’elles, les salmorres extretes contenen concentracions extraordinàries de potassi i liti. En l’altra, presenten altes concentracions de sulfats i bor.

A la part inferior dreta de la imatge podem veure el Volcà Socompa, conegut per la seva “dipòsit d’allau de detritus” i format fa uns 7000 anys en col·lapsar el flanc occidental d’aquest estratovolcà. Des de llavors, part de l’àrea va ser cobrint-se de renta, pel que podem apreciar colades fosques al voltant de la seva estructura.

La càmera multiespectral de Sentinel-2 utilitza part de l’espectre d’infrarojos per analitzar la composició mineral en llocs on gairebé no hi ha vegetació. En aquesta imatge en fals color, els vibrants marrons i taronges s’han de l’ús de la banda infraroja de l’espectre, que potencia la intensitat dels colors.

La imatge, que també apareix a la galeria de vídeos d’Earth from Space, va ser presa per Sentinel-2A el 8 de març. Sentinel-2A és el primer mòdul de la missió de dos satèl·lits Sentinel-2 del programa europeu Copernicus, i incorpora una càmera d’alta resolució amb 13 bandes espectrals que abasta una àmplia franja de terreny en cada passi, oferint dades sense precedents del nostre planeta i la seva vegetació.

https://plus.google.com/+EuropeanSpaceAgency

Un comentari a Desert d’Atacama des del Sentinel-2A

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS