Model 3D del mapa del pla de Barcelona aixecat per l’exèrcit francès entre 1823 i 1827

L’ICGC (mitjançant un acord de col·laboració amb el Service Historique de la Défense de França que conserva l’original) ha iniciat les tasques per a la representació d’un model 3D del mapa del pla de Barcelona aixecat entre 1823 i 1827 per l’exèrcit francès dels Cent Mil Fills de Sant Lluís, perquè ens proporcioni informació acurada sobre com era el territori que envoltava el recinte de Barcelona abans de l’enderrocament de les muralles.

Aquest mapa manuscrit en 54 fulls ja utilitza corbes de nivell i és d’un detall preciós del pla on pocs anys més tard s’edificaria l’eixample barceloní. L’ús de corbes i de nombroses dades altimètriques era encara una tècnica molt poc utilitzada i, de fet, el mapa de Barcelona serví als enginyers militars francesos per provar noves tècniques.

De moment, el model, que esdevé de la digitalit­zació i de la georeferenciació del mapa, mostra el Fort Pienc o Fort Pius, un ba­luard situat sobre l’actual carrer Marina i que fou construït per Felip V com a part de les noves defenses de Barcelona després de la conquesta de la ciutat el 1714.

L’eina ha estat presentada avui a la seu de l’ICGC i amb anterioritat, el novembre, es va presentar al Castell de Vincennes (París) dins la jornada Faire la carte et restituir les paysages, organitzada per la comissió d’història del Comité Français de Cartographie, en col·la­boració amb el Service Historique de la Défense i l’ICGC.

El model 3D d’aquest mapa, que ha estat molt ben acollit pels assistents de les jornades, proporciona una vista del traçat del pla de Barcelona de 1823-1827 sobre la cartografia actual, molt útil per als historiadors i urbanistes per estudiar l’evolució de la trama urbana de la ciutat.

Teniu a la vostra disposició les presentacions de la jornada, tant al web ICGC i com al Slideshare:

Un comentari a Model 3D del mapa del pla de Barcelona aixecat per l’exèrcit francès entre 1823 i 1827

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS