VIATGE A MADEIRA, PORTO SANTO I DESERTES

VIATGE DE LA SOCIETAT CATALANA DE GEOGRAFIA A MADEIRA, PORTO SANTO I DESERTES

Del 24 al 30 de març

Aquest viatge es fa gràcies a una especial col·laboració amb el professor João Carlos Garcia, soci d’honor de la SCG, i els seus col·laboradors del Departament de Geografia de la Universitat de Porto, que ens acompanyarà en el trajecte, tal com es va fer en el viatge a les illes Açores de l’any 2009.

L’organització logística corre a càrrec de l’agència Viatges Panorama  (carrer Còrcega, 577,  08025 Barcelona, telèfon 932005377), que posarà a la nostra disposició un guia acompanyant durant tota la duració del viatge.

 

L’arxipèlag de Madeira format per les illes de Madeira, Porto Santo, Desertes i els illots de les Salvatges estan situades a mig camí entre la península Ibèrica i les illes Canàries. Madeira no té una història humana molt antiga. La primera referència es troba al manual de geografia “Libro del conosçimiento de todos los regnos et tierras e señoríos que son por el mundo et de las señales et armas que han”. Datat a l’entorn de l’any 1385.

Enric el Navegant (1394-1460), tercer fill del rei João I, va conquerir la ciutat de Ceuta (1415) a la costa nord-africana obrint per al Regne de Portugal les portes pel domini del comerç que des d’aquella ciutat s’exercia. L’any següent fundà l’escola de Sagres, a tocar del cap de Sant Vicenç, a l’extrem sud de Portugal. Aquesta escola va ser responsable de nombrosos i significatius avenços tècnics i científics, així com va millorar el coneixement dels vents i els corrents marins, permetent la navegació mar endins. El primer resultat fou l’arribada de João Gonçalves Zarco a les illes de Porto Santo (1419) i Madeira (1420), mentre que Diogo de Silves va arribar a l’illa Santa Maria de les Açores (1427).

El 1453 l’Imperi Otomà conqueria Constantinoble tancant les rutes d’Orient cap a la Mediterrània i desproveïa a la noblesa i la burgesia europea d’espècies, teixits, encens…, productes que els distingia socialment. S’imposava doncs, cercar una nova ruta comercial per accedir a l’Índia. Bartolomeu Dies va doblar el cap de Bona Esperança (1487) i Vasco da Gama el 20 de maig de 1498 arribava a la costa de Malabar (sud-oest de l’Índia) quedant oberta definitivament la ruta atlàntica a l’Índia.

Descobriment de la costa occidental africana i la ruta a l’Índia de Vasco da Gama

La colonització de Madeira va ser lenta  i complicada per l’exuberant vegetació subtropical a voltes impenetrable. L’illa estava coberta per boscos de laurisilva (del llatí: Laurus -llorer, lauràcies- i Silva-bosc-), que van ser cremats per a l’obtenció de terres de conreu principalment a la costa sud de l’illa. Actualment el bosc ocupa 15.000 hectàrees i el 1999 va ser declarat Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO.

L’augment de l’agricultura va generar la construcció de les “lavadas”, canals d’aigua que portaven l’aigua del vessant nord de pluviometria més elevada cap al sud més sec, encara utilitzades ara com ara per al subministrament d’aigua de reg i boca.

El conreu del blat, inicialment, la canya de sucre, el vi i actualment el turisme han estat les activitats econòmiques principals de les illes.


NOTA: En João Carlos García proposa el visionat d’un fragment del vídeo “Orlando Ribeiro, Itinerâncias de um Geógrafo” dedicat a l’illa de Madeira.

Antonio João SARAVIA; Manuel CARVALHO: Documentario sobre á vida e obra de Orlando Riberiro

Orlando da Cunha Ribeiro (Lisboa, 16 de Fevereiro de 1911 — Lisboa, 17 de Novembro de 1997), dedicou toda a sua vida ao ensino e investigação em Geografia, e é a justo título considerado como o renovador desta ciência em Portugal. Foi também o geógrafo português do século XX com mais projecção ao nível internacional. A sua vasta obra inclui não só estudos científicos na área da Geografia, mas revela também uma diversidade de interesses intelectuais invulgares. Orlando Ribeiro licenciou-se em Geografia e História em 1932, e veio a doutorar-se em 1935 pela Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa com a tese A Arrábida, esboço geográfico. Entre 1937 e 1940 (durante a guerra) viveu em Paris, e trabalhou na Sorbonne, com Marc Bloch, Emmanuel de Martonne e A. Demangeon.

Em 1940, foi nomeado Professor da Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra, mas rapidamente se instalou em Lisboa. Em 1943, já em Lisboa, fundou o Centro de Estudos Geográficos.

Da sua intensa actividade científico-académica destaca-se Portugal, o Mediterrâneo e o Atlântico. Em 1966, o Centro de Estudos Geográficos começou a publicar a revista Finisterra, que foi e continua a ser a principal publicação da Geografia portuguesa, com projecção internacional.


ITINERARI

– 24 de març, dissabte – BARCELONA – LISBOA Presentació a l’aeroport de Barcelona a les 10:30h. Tràmits de facturació i sortida en avió de línia regular de la companyia TAP a les 12:35h. Arribada a Lisboa a les 13:30h. Trasllat en autocar privat a l’hotel. Dinar lleuger. Trasllat en autocar privat a la Sociedade Portuguesa de Geografia. Retorn a l’hotel. Sopar lliure. Allotjament a l’hotel.

– 25 de març diumenge – LISBOA – FUNCHAL Esmorzar a l’hotel. Trasllat en autocar privat a l’aeroport de Lisboa. Tràmits de facturació i sortida en avió de línia regular de la companyia TAP a les 07:45h. Arribada a Funchal a les 09:30h. Trasllat en autocar privat a l’hotel. Dinar en un restaurant. Tarda lliure per a la visita de la ciutat a peu. Sopar i allotjament a l’hotel.

– 26 de març dilluns – FUNCHAL – COSTA OEST – FUNCHAL Esmorzar a l’hotel. Sortida en autocar privat cap a Camara de Lobos i Cabo Girao, que és el segon barranc més alt del món. Continuarem per la costa sud fins a Ribeira Brava i Ponta do Sol. Pujarem a Paul da Serra, única esplanada de l’illa situada a 1.400 metres d’altitud. Continuarem a Porto Moniz amb parada prop de les piscines naturals. Continuarem a São Vicente. Dinar en un restaurant. Continuació a Chao dos Louros, on es troba una de les més importants àrees de “laurisilva”, un bosc únic on els seus arbres rars són Patrimoni Mundial. Al mirador d’Encumeada es poden veure les costes nord i sud de l’illa. Tornada per Serra Agua cap a Funchal. Retorn a l’hotel. Sopar i allotjament a l’hotel.

– 27 de març,  dimarts – FUNCHAL – ILLA DESERTAS – FUNCHAL Esmorzar a l’hotel. Trasllat en autocar privat al port de Funchal per sortir amb el vaixell “Bonita da Madeira”, una caravel·la de 23 metres de llarg i 99 tones i gaudir de la navegació per les aigües cristal·lines de l’oceà fins arribar a l’illa Deserta Grande, a 15 milles al sud-est de Madeira. Reserva natural, habitada per una colònia de foques monjo, és un important centre de nidificació d’aus marines. Dinar al vaixell i visita de l’illa. Retorn a Funchal. Retorn a l’hotel. Sopar i allotjament a l’hotel.

– 28 de març, dimecres – FUNCHAL – POISO – RIBEIRO FRIO – SANTANA – FUNCHAL Esmorzar a l’hotel. Sortida amb Jeep cap a Poiso, passant per rutes per fora de la carretera principal, fins arribar a Ribeiro Frio, on es troba el Parc Natural de Madeira (patrimoni de la Humanitat). Farem  senderisme  per una de les famoses “Lavadas” (canals d’aigua) a través d’aquest dens bosc fins a Balcões, mirador amb unes impressionants vistes de les muntanyes i de les valls verdes. Després de la caminada, farem una breu parada per recuperar forces i provar una típica beguda de Madeira, la Poncha, feta a base d’aiguardent de canya de sucre, sucre i suc de llimona. Continuarem cap a Santana, per veure les pintoresques cases amb sostres de palla. Dinar en un restaurant. Tornada a Funchal. Trasllat en autocar privat al Restaurant Adega da Quinta. Sopar. Retorn a l’hotel. Allotjament a l’hotel.

– 29 de març, dijous – FUNCHAL – PORTO SANTO Esmorzar a l’hotel. Trasllat en autocar privat al port de Funchal per sortir amb vaixell cap a l’illa de Porto Santo. Desembarcament i visita de l’illa. Dinar en un restaurant. Sopar en un restaurant o a l’hotel. Allotjament a l’hotel.

– 30 de març, divendres – PORTO SANTO – LISBOA – BARCELONA Esmorzar a l’hotel. Matí lliure. Trasllat privat a l’aeroport de Porto Santo. Tràmits de facturació i sortida en avió de línia regular de la companyia TAP a les 11:50h. Arribada a Lisboa a les 13:20h. Canvi d’avió i sortida amb la mateixa companyia a les 16:10h. Arribada a Barcelona a les 19:00 h.

 

Final del viatge

 


Preu per persona, grup mínim de 35 persones: 1.165,00 €

Taxes d’aeroports per persona: 163,27 €

Suplement habitació individual tota l’estada per persona: 195,00 €

Inscripció: 400 € per persona, resta abans del 23 de febrer

Recomanem que les inscripcions es facin al més aviat possible

Les dades bancàries per fer els pagaments són:

Panorama ITC Viatges

La Caixa 2100 3277 12 2200222748

IBAN: ES16 2100 3277 1222 0022 2748

És molt important que en el concepte s’indiqui el nom i cognom i viatge a Madeira SCG 

El preu inclou:

  • Bitllet d’avió Barcelona/Lisboa/Funchal-Porto Santo/Barcelona en classe turista amb dret de facturar una maleta fins a 20 kg.
  • Trasllats privats aeroport/hotel/aeroport.
  • Serveis d’autocar per a les excursions i visites indicades a l’itinerari.
  • Bitllet de vaixell Funchal/Porto Santo.
  • Bitllet de vaixell Funchal/Illes Desertes/Funchal.
  • Estada a l’hotel Vip Berna*** o similar a Lisboa, a l’hotel Tiles Madeira**** o similar a Funchal i a l’hotel Pestana Ilha Dourada**** a Porto Santo o similar, en habitació doble amb bany o dutxa.
  • Els àpats indicats a l’itinerari en restaurants o a l’hotel amb begudes incloses (1/4 de vi i aigua).
  • Assegurança d’assistència i anul·lació fins a 1.500,00 € (casos greus, demanen certificats).
  • Guia acompanyant durant tot el viatge sortint des de Barcelona.

No inclou:

  • Qualsevol cosa no indicada anteriorment, com el sopar del primer dia a Lisboa, les entrades als monuments, extres a l’hotel, guies locals, etc.

Segons l’article 157 del Reial Decret Legislatiu 1/2007, els preus es podran revisar fins a 20 dies abans de la sortida, per incorporar variacions dels transports, inclòs el carburant, les taxes, impostos i tipus de canvi de moneda aplicat.

L’ordre de l’itinerari i visites es pot modificar si les circumstàncies ho aconsellen.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS