Itinerari geològic i ambiental: Monistrol de Calders

 

El Geoparc de la Catalunya Central organitza periòdicament sortides pel reconeixement geològic i ambiental de certes zones del Parc.

Aquests itineraris faciliten l’aprofundiment de la mirada que normalment els excursionistes, avui en dia senderistes, tenen sobre el territori.

Vaig decidir fer pel meu compte aquest recorregut no exempt de dificultats, ja que el track associat en la documentació (wikiloc) estava fet sobre el mapa, d’aquí els dubtes deambulatoris que es poden endevinar en el track que més endavant proposo.

El terme municipal de Monistrol de Calders forma part de la nova comarca de Moianès, el seu paisatge es correspon amb un “altiplà basculat cap a l’oest amb drenatge cap al Llobregat, que enllaça les cingleres de la part baixa d’Osona amb els contraforts muntanyosos del Bages. El seu relleu és ondulat amb pujols enllomats, la coberta forestal és densa i ufanosa i sotabosc a voltes impenetrable, dominada pel pi roig i el roure martinenc”. La xarxa de pistes forestals, camins i corriols és força densa i sovint perdedora pels no coneixedors d’aquest territori.

L’itinerari “Recorregut a peu, geològic i ambiental de reconeixement pel terme municipal de Monistrol de Calders des del Pont del Rector a la pedrera Pomanyà, al gorg Blau i retorn al Pont del Rector ” ha estat dissenyat per Josep M. Mata i Josep Giralba , i si finalment decidiu recorre’l i complementar els vostres coneixements de la zona és interessant la lectura de l’article  LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA I LA VALL DEL CARDENER  i també l’annex “Geologia i geotècnia” de la memòria del projecte Millora general. Desdoblament de la carretera C-55, del PK. 21+500 al 24+700. Tram: Sant Vicenç de Castellet – Manresa“, entre altres articles.

Especialment comprensibles pels profans en la matèria, són els gràfics continguts en l’article ” LA MUNTANYA DE SAL DE CARDONA I LA VALL DEL CARDENER, al voltant de la depressió geològica de l’Ebre.

L’itinerari discorre per la “Depressió Geològica de l’Ebre els materials identificats pertanyen en la seva major part a la Formació Collbàs (amb nivells de gresos i localment de conglomerats) i ocasionalment a la Formació Igualada. Totes dues pertanyen a l´Eocè. Tot i així, la major part del recorregut s’efectuarà entre els nivells de gresos, calcolutites grisenques, calcarenites i els esmentats conglomerats de la Formació Collbàs. Tot i aixó, molt sovint, aquests materials els veurem recoberts per terrenys cenozoics més recents (del Pleistocè i de l´Holocè) de caràcter eminentment detrític, formats majoritàriament a partir de l’erosió dels anteriors”. 

Mapa topogràfic

Xarxa de rieres de Monistrol de Calders

Itinerari sobre el mapa geològic

 

D’acord amb l’experiència obtinguda al recorre aquests indrets he elaborat mitjançant Goggle Maps un mapa interactiu on s’han implementat les capes del track realitzat, la xarxa principal de rieres de la zona, les fotografies i els documents i autors considerats.

En resum per conèixer el territori cal trepitjar-lo. Bona caminada.

   

Riera de Colljovà

Pedrera de Pomanyà

Els Gorgs Blaus

Quintana de la Païssa

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ARXIUS